torsdag 14. april 2011

THMPD – EUs direktiv om naturpreparater

Alternativistene har nå underskriftkampanjer for å stoppe sluttføringen av Traditional Herbal Medicinal Products Directive, et EU-direktiv som forbyr salg av ikke-godkjente naturpreparater fra 30. april i år. Det alternativistene samtidig lar være å nevne er at direktivet, som faktisk ble innført for 7 år siden, inkluderer en godkjenningsordning for naturpreparater, og at det kun er de preparatene som fortsatt ikke er godkjent 7 år etter at direktivet ble innført som nå forbys.

Alternativistene argumenter bl.a med at de "naturlige" preparatene er helt ufarlige, helt uten bivirkninger og at de er helt kjemifrie. Tull og tøys fra ende til anden. Alle stoffer er kjemiske, selv de "naturlige". Det kjemiske stoffet dihydrogen-monooksid finnes f.eks i store mengder i homeopatmedisin. Faktisk består de fleste homeopatpreparatene av 100% dihydrogen-monooksid. Kjemisk formel for dihydrogen-monooksid er H2O, vanligvis kjent som rent vann.

Selsnepe, en av Norges giftigste planter
Er naturpreparater helt uten bivirkninger? Jeg nevner to velkjente vekster, begge er helt naturlige og viltvoksende i Norge, hvit fluesopp og selsnepe. Begge er dødelig farlige, sistnevnte finnes det ingen motgift mot. Mange andre vekster har også uheldige "bivirkninger". Store inntak av krydderurten malurt kan f.eks føre til sinnsykdom. Kombinerer man solhattolje med paracetamol (finnes i Paracet) kan enkelte faktisk dø av det. Men fordi solhattolje ikke er en godkjent medisin, så har man ikke lov å opplyse om dens mulige bivirkninger (ved en vitenskaplig dobbelt blindtest for noen få år siden viste solhattolje seg å ikke ha noen som helst gunstige virkninger, kun mulige bivirkninger).

Akkurat dette siste kan synes litt dumt, men hvis man skulle pålegge produsenter av solhattolje dette, så måtte man også opplyse om kjente mulige bivirkinger av mange vanlige matvarer. Melk og egg kan f.eks gi allergiske reaksjoner for enkelte. Bivirkninger er altså ikke noe som kun skolemedisiner er belemret med, men det er kun skolemedisinprodusenter som er pålagt å opplyse om dem.

Er naturpreparater uten unntak ufarlige fordi de er naturlige? De aller farligste og dødelige giftene menneskene kjenner til er 100% naturlige. Et eksempel: Plantesaften fra spesielle lianer i Sør-Amerika er opphavet til nervegiften curare, som indianerne bruker på pilene sine for å bedøve dyret raskt og effektivt. Av dette stoffet fremstilles bedøvelsesmiddelet curasit, som bl.a brukes for lokalbedøvelse i forbindelse med øyeoperasjoner.

Og dermed er jeg fremme ved sluttpoenget mitt: De fleste skolemedisinene er basert på urteekstrakter og andre naturlige virkestoffer som beviselig fungerer. Skolemedisin er altså veldig ofte godkjente naturpreparater. De naturpreparatene som beviselig ikke fungerer eller som ikke er bevist at de fungerer vil EU nå forby salget av. Det må kunne regnes som et framskritt. Selvsagt vil de som lever av å selge uvirksomme naturpreparater være uenige i min konklusjon.

Les om EU-direktivet om naturpreparater på Wikipedia.

Se alternativistenes "informasjonsjonsvideo" på Youtube, full av faktafeil, antagelig tilsiktet.

2 kommentarer :

  1. Helt enig med deg glupis!

    Hvorfor skal man drikke en beroligende urte-te eller for den saks skyld gå lange turer, når man heller kan ta en Valium og sitte hjemme og småture...

    SvarSlett
  2. Hehe, hvem har sagt noe om lange turer? Direktivet regulerer naturpreparater, når ble lange turer et "preparat", Dr.?

    Og hvis urteteen virkelig er beroligende, så burde det være mulig å få den godkjent. Ellers kan den selges fritt hvis man lar være å oppgi dens påståtte medisinske effekt. Det er altså fortsatt lov å selge urtete som velsmakende te.

    SvarSlett