tirsdag 25. januar 2022

Det er ikke forbudt å sykle over gangfelt

Mange hevder at det finnes en trafikkregel om at syklister er pålagt å alltid leie sykkelen over alle gangfelt. Denne regelen finnes ikke.

Det står faktisk ikke noe spesifikt i trafikkreglene om syklisters vikeplikt for bilister i gangfelt.

Den eneste trafikkregelen som spesifikt nevner sykling i gangfelt (§18.3) omhandler omsynet til fotgjengerne i gangfeltet. Der står det at det er lov å sykle i gangfeltet, men ikke ett ord der om vikeplikt for andre veifarende.

Sykling på gangveg, fortau eller i gangfelt er tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Slik sykling må ved passering av gående skje i god avstand, i tilnærmet gangfart og uansett med en fart ikke over 6 km i timen.

Trafikkregelen som omhandler vikeplikt for kjørende som kommer ut i veien fra fortau  eller sykkelvei (§7.4 andre ledd) nevner verken gangfelt eller syklister spesifikt.

Kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg, eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen. Denne plikten gjelder ikke overfor kjørende fra eller til områder nevnt i første ledd.

Det er kun ved kombinasjon av disse to trafikkreglene man kan slutte at syklister har vikeplikt for annen trafikk når de krysser en vei i et gangfelt. Men kombinasjonen av disse reglene kan ikke gi noen plikt til å leie sykkelen over alle gangfelt.

Konklusjonen må derfor bli at det er lov å sykle over gangfeltet, men syklisten har da vikeplikt for kryssende trafikk. Leier man en sykkel (eller moped) regnes man som fotgjenger, og kryssende trafikk har vikeplikt for fotgjengere som krysser veien i gangfelt. Men er det ingen kryssende trafikk, så er det altså fullt tillatt å sykle over gangfeltet.


Les mer:
De korrekte trafikkreglene på lovdata.no (lovdata.no er bedre enn andre kilder for lover og regler)
Jusprofessor Olav Torvunds blogg om syklisters vikeplikt i gangfelt (det er faktisk ikke vikeplikt i alle gangfelt, noe Torvund her forklarer)

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar